Filmposters

Het uitbrengen van een film gaat eigenlijk altijd gepaard met het maken van een filmposter. Sinds het begin van het ontstaan van films, zijn er ook al filmposters ter promotie. Vroeger werden deze nog met de hand gemaakt, tegenwoordig zijn er allerlei programma’s voor. Vaak worden deze gemaakt door professionals, of zelf in de vorm van bijvoorbeeld een EPS-bestand (vind hier meer informatie). In dit artikel zullen we een blik werpen op een paar (iconische) filmposters. Verder kun je natuurlijk ook zelf een filmposter maken, ook dat zullen we kort behandelen.

Meest iconische filmposters

Velen filmposters zijn aan te duiden als heuse kunstwerken. Zo zijn er een aantal filmposters die iconisch zijn. Daarom zullen we je hieronder een top 5 geven:

    1. The Silence Of The Lambs
      De poster is op zichzelf al een kunstwerk, mede door de vuurrode ogen, maar de poster heeft ook nog eens een kunstwerk versropt. Deze is te vinden midden op de mot en is het beeld Voluptas Mors door Salvador Dalí.
    2. Metropolis
      Dit is een van de duurste filmposters ooit! In 2012 werd hij voor 1,2 miljoen euro verkocht. De poster is gedrukt in sepia en de persoon erop afgebeeld is nauwelijks een persoon door een expressie zonder emotie en mechanische ogen.
    3. Gohstbusters
      Deze poster staat bekend om zijn simpelheid. Hij brengt een statement en wordt makkelijk onthouden door het publiek.
    4. Pulp Fiction
      Op de poster van Pulp Fiction zien we een vrouw die je aankijkt met een ijskoude blik, een sigaret en een pistool. Iconisch omdat er veel detail in de poster zit.
    5. Amélie
      Deze poster is een ‘pareltje’, van de Franse dromer Jean-Pierre Jeunet. De ogen van Amélie kijken je op mysterieuze wijze aan terwijl het felrode afsteekt tegen een grasgroene achtergrond.

Filmposter zelf maken

Een filmposter zelf maken hoeft niet moeilijk te zijn, het is vooral erg leuk om te doen (indien je hier affiniteit mee hebt). Ten eerste is er belangrijke informatie die er eigenlijk altijd op staat. Denk daarbij aan de titel, de belangrijkste acteurs, de regisseur of regisseuse, datum van uitkomst, productiemaatschappij, etc. Vervolgens moet de poster natuurlijk mooi zijn, hoe creatiever hoe beter! Let er echter wel op dat de poster verband houdt met het verhaal van de film.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *